Före och efter trycklämning

Skall bekänna en sak för er. Något som man inte tror skall hända och som inte många klarar av att hanterna, det kan jag garantera. Även om man tror att det löser sig, så är det inte alltid det gör så....

Tar allt från början;

Igår lämnade jag 2015 års SM-katalog för tryck, nöjd med mitt arbete och nöjd med samarbetet med Malmö-personalen, Danielle och Jessica framför allt men även SM-generalen EvaLena. Vad varken dom eller övriga inblandade visste, var vilket helvete jag hade bara för en månad sedan. Då halva katalogen var gjord (inkl alla flera hundra startande hundar), som tagit många många timmar att bli rätt och snyggt inlagda.

Åskan mullrade över Lidköping en mulen dag i juli och försiktig som jag alltid är, släckte jag ner alla öppna program på min dator och stängde av den. Drog dock inte ur kontakterna i väggen, eftersom det verkade lugna ner sig. Efter några timmar tänkte jag börja jobba igen och till min förskräckelse möttes jag av en dialogruta på skärmen med fyra olika alternativ, eftersom ett allvarligt systemfel hade inträffat. Alla fyra alternativen garanterade icke att mina sparade filer skulle klaras.

I denna stund och med ett klapprande hjärta, är jag så innerligt tacksam att jag valt att köpa min dator i en fysisk butik med personal som kan hjälpa mig, om det händer något. Hade jag köpt den över internet, hade nog Malmö inte fått någon katalog alls. I alla fall inte från mig....

Som alla journalistnördar jobbar jag i macvärlden, det enda tänkbara, om man vill vara säker, och ändå hände det otänkbara.

Ringer min återförsäljare för Apple, Palle på Power PC i Lidköping och får lämna ner datorn. Det var verkligen helt omöjligt att komma in i den och det tog flera dagar för honom att plocka ur de viktigaste filerna. Nu var problemet inte bara det, nämligen. Den viktiga SM-katalogen är redigerad i ett layoutprogram, inDesign, version 4 som jag hade i min dator. Det betyder att öppnar man ett version 4-dokument i en senare version, kan man inte gå tillbaka till den gamla versionen, så för min del gällde det att komma över en senare version eller köpa helt nytt. Pris cirka 9.000 x 2, eftersom jag även måste ha Phoptoshop. Att köpa, visade det sig, kan man heller inte längre göra. Adobe har hittat en suverän affärslösning, genom att man får hyra programmen till svindyra priser och när man slutar betala hyran, har man inte längre programmen kvar. Inget alternativ för lilla mig alltså....

Med hjälp av gudomliga vänner, fick jag tillgång till en version 5, så att jag kunde fortsätta jobba på katalogen. Nu gällde det bara att antingen väcka liv i den 8 år gamla Mac Pron eller att köpa en ny. Hade sådan tur att Apple kunde leverera en ny Mac Pro 2015 års modell på dagen. Den där allra senaste med uppgraderingar som gör vem som helst salig.... Den köpte jag direkt, så när vi kom hem från Krokalägret, hade jag en vecka på mig att fixa till de redan redigerade sidorna och fylla resterande 30 sidor med allt som droppat in under en veckas tid.

Och som sagt, igår gick den iväg till tryckeriet och idag har jag fått veta att allt är under kontroll och den trycks och levereras om någon dag i 2.000 exemplar. 2000 kataloger, som kunde varit ett fiasko om inte alla mina underbara kollegor och vänner funnits där för mig.

Har lovat mig själv att aldrig köpa något över nätet, som jag kan komma att behöva hjälp med, vad som än sker....

 

 

10 aug 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)