Förnyelse

Det är mörkt nu. Både utomhus och på träningsfronten. Efter min knäoperation har jag inte vågat utsätta mig för alltför hårda ansträngningar. Det innebär såklart att sökträningen ligger nere för närvarande. Hade sådan tur att älgjakten inträffade precis samtidigt, så det blev ett ypperligt tillfälle för rekretation för både mig och en sökkamrat som fått en ny hjärtklaff.

Men snart räknar vi med att vara igång igen. Har dessutom fått ett antal nya områden att träna på, så dessa väntar vi på att få utforska. Några ska vara riktigt tuffa, enligt vår kontakt, som själv har tränat sök i dessa rutor för ett antal år sedan. Spännande. Dessutom har vi några nya medlemmar i gruppen, närmare bestämt tre, som redan börjat införskaffa lite material, såsom tjänstetecken o.dyl. Samtliga tränar redan spår och har kommit en bit upp i klasserna, så några direkta nybörjare blir det ju inte.....

Snart dömer jag min sista lydnadsklass. Har efter moget övervägande bestämt mig för att släppa den auktorisationen samtidigt som en ny regelrevidering genomförs. Många nya regler har jag lite svårt att anamma och känner man inte att vi är på rätt väg och ser till det viktigaste i hundens utförande, så är det bättre att släppa gruppen helt. Det bästa vore såklart att domarna skiljs åt som antingen lydnads- eller bruksdomare, eftersom många maxbetyg blir olika för ungefär samma utförande i de olika grupperna. Massor att hålla reda på således. Den tiden ägnar jag hellre åt att fortsätta försöka träna min egen hund mot ett championat.

Svårt att hålla sig ajour också när man bara dömer lydnadsklass 1, vilket varit fallet de senaste två åren. Inget fel på ettan, tvärtom, det är där domaren är så viktig med alla nybörjares första kontakt i tävlingsvärlden. Då krävs det massor av domaren, både som pedagog och rättvis bedömning. Och att den tävlande känner att han/hon vågar tro på sitt jobb och fortsätta träna mot nya mål. Min åsikt är dock att för att hålla sig uppdaterad, skall man försöka få döma alla klasser man är auktoriserad för. Nu blir det inte så, jag kommer lägga all min energi på att få fram de bästa brukshundarna framöver, både som domare och som tränare åt min egen och mina sökkamraters tävlingshundar.

Vi har haft mycket hjälp med motionerandet i veckan. Karmas matte har varit på Teneriffa och då har Karma bott hos oss. Det har blivit många trädgårdsrace, framför allt nu när snön ligger vit runt stugan. Karma har en ful ovana att stoppa i sig allt olämpligt hon springer över, så hon tvingas bära munkorg hela tiden, annars blir det veterinärbesök och magpumpning och det vill vi verkligen inte skall hända när hon är här. Idag är det söndag och vi har klarat hela veckan, tack och lov! I morgon kommer matte Nina och hämtar sin gullehund och det kommer bli tomt, det tycker hela familjen. Får hoppas på att matte längtar bort snart igen, så hon kan komma tillbaka.

6 nov 2016

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)