När SM-yran lagt sig

En vecka har snart gått sedan årets stora hundfest hölls i Nynäshamn. Jag var där. I år också, liksom de flesta tidigare år. Och mina intryck och upplevelser lägger sig som ett fint minne. Inte mycket att klaga på där inte. Förutom kanske att det fanns alltför få utställare på plats. Alltså hade jag velat shoppa loss ännu mera.

 

Vi bodde på Nickstabadets camping i Nynäshamn i en liten stuga på åtta kvadrat, (den mittersta på bilden) som mest liknade en fågelholk. Någon nämnde, att det fattas bara ett runt fönster, så kunde vi sticka ut huvudet och tala om för de andra vad klockan var. Varje halvtimma. Ko ko.....

Allra bäst med ett SM är nog iallafall när det finns några tävlande som står mig riktigt nära, som jag har följt sedan valptiden och som kanske redan då visade sig ha färdigheter som gjorde att man förstod att det skulle gå bra för dem. I år bodde vi med supportrar och följde Krokasmedens tre hundar, Åsa Holmström/Hajas i söket, Johan Almeus/K-Myrra i skyddet och Magnus Johnsson/Gonzo i spårhundsgruppen. Alla tog sig igenom hela tävlingen och det är stort, med tanke på de tuffa förutsättningar som var i år.

Spåren var förlagda till marker som aldrig tidigare använts, bara för att ingen skulle ha kunnat träna eller ha varit i området tidigare. Tummen upp, arrangören!

Sökhundarna fick en tuff ruta, som krävde kondition och motivation av hundarna, men ingen omöjlig terräg. Åsa ordnade så jag och ytterligare en kennelkollega fick gå med henne, vilket var total lycka för oss. Tack Åsa!

Slutligen visade Johan upp ett både ett strålande lydnadsprogram och ett skyddsprogram utöver det vanliga. SM-klass helt enkelt. Har inte hunnit kolla, men det skujlle inte förvåna om han hade ett av de bästa programmen under mästerskapet.

En av höjdpunkterna var dessutom mitt möte med Jerka. Stod och hängde över räcket för att titta på Johan, då jag känner igen mansrösten hos killen bredvid. Kollade snabbt och bara log brett mot min stora idol, Jerry Williams. Inte så konstigt faktiskt att han stod där, eftersom han själv tränar och tävlar en malle i skyddet. Bara tur att vi hamnade bredvid varann och med hans tillåtelse tog jag en bild på honom. "För att retas lite med mina vänner", som jag sa till honom... Så nu har jag en alldeles egentagen bild på en pigg pensionärsidol :)

Min summering av årets SM är: Tack Sörmland för att jag fick producera även årets SM-katalog. Den blev så fin med alla färger och vackra bilder, tack vare ett bra samarbete med er och inte minst ert suveräna tryckeri.

Det mesta var alltså jättebra, men det finns såklart lite smolk i bägaren också, som det alltid blir vid ett så här stort arrangemang. Tävlingsmässigt var det nog den jättesvåra rapportbaran (bara fyra hundar av 19 kvar) samt protesterna i spårhundsgruppen. En tävlande uppträdde mycket obehagligt mot spårmottagaren, där överdomare fick rycka in inte mindre än sex gånger under dagen. Kan lova, att detta stackars flickebarn aldrig mer kommer göra något för SBK.... Protesten gick inte igenom. Den andra gällde bedömningen på lydnaden och utgången av den protesten skulle direkt påverkat en av pallplatserna...

Hemresan gick bra och strax innan Örebro passerade vi nog det mest underliga fordon vi någonsin sett på vägarna. En båt hade gjorts om till Epa-traktor och i fören satt en glad ung kille och rattade sin båt med ett brett leende...

Nästa helg startar Tenor och jag i högre klass, mest för att testa av var vi står. Kanske, kanske berättar jag för er om det äventyret nästa vecka....

 

3 sep 2014

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)