Svinaktig sökdebut

Vi har varit på turné, min man och jag. Började med Ullared i går förmiddag och brände några tusenlappar, övernattade på Limmared Bed n Breakfast och avslutade med söktävling på Kinds Brukshundklubb, en av de bästa klubbar jag känner som kan anordna tävlingar. 5 stjärnor till er!

Nu är vi hemma och jag börjar analysera Tenors sökarbete. Det var det minsta jag trodde han skulle fallera på idag, efter en hyfsad lydnad i spöregn. Visserligen nollade han krypet och två kommandon innan jag fick stopp på honom på inkallningen, så var resten riktigt bra. Fick till och med betyg på framåtsändandet :Y Så nu kan jag tro på uppflyttningspoäng lydnadsmässigt i alla fall ....

Uppletandet var bara sååååå bra. En svår ruta med fyra diken, det första direkt utefter sändningslinjen, nästan ett meter brett och vattenfyllt. Tre förmål in snyggt i korridorsändning och inte ett enda tugg. Neddraget var för att jag gav hunden stöd vid ingångarna, har aldrig tänkt på det faktiskt, brukar säga "bra", när jag ser honom ta föremålen....

Sedan kommer vi till det som förmodligen kommer hålla mig vaken i natt och blir svårt att släppa, innan jag förstår vad som hände. Vi hade startnr 5 av lika många högrehundar, i tävlingen startade totalt 12 av 16 anmälda hundar. Sökrutan såg helt ok ut, men vi förstod när vi såg elithundarna komma in en efter en och INGEN hade tagit alla tre figgarna. Då fanns det ändå några SM-hundar med i startfältet. Dessutom mycket strul och låga betyg, resultaten finns här:

http://sbktavling.se/results/13474

Pratade med min tidigare träningskamrat från Tomten, Axexandra Johansson, som startade med Skaraborgs DM-mästaren i spår från igär, tillika elitskyddshund :) Lindjax Häxa. Hon fick dagens högsta betyg, 8-8 och fick tre figuranter, men fick jobba hela tävlingstiden ut med sin hund och tyckte också det var knepigt....

Rutan såg som sagt helt ok ut från stigen, började med ett vänsterskick in i ett risbuskage, vilket kanske inte var så klokt av mig. Tänkte få undan det avsnittet och ta den lättare högresidan därefter. Något stoppade Tenor på hälften ut och drev honom framåt i rutan. Lögn i helsike att få ut honom. Inga stopp, men stora framslag och inte ut på djupet. När han väl hittade en figge, markerade han den inte. Så här kunde vi ju inte fortsätta, så jag bröt och frågade efter en figge, som han kunde få markera, bara för träning och det visade sig att han skyggade även för denne.

Kommer såklart att ta hjälp av min eminenta sökgrupp nästa vecka, men jag måste försöka hitta en förklaring. En av domarna sa direkt, när han skyggade för träningsfiggen "enda förklaringen jag kan tänka mig är att vi hade massor av vildsvin här i morse". Hela bakre hälften var uppbökad....

Och faktiskt har han visat liknande tendenser, när vi avsiktligt tränade i uppbökad vildsvinsskog i Skövde för någor år sedan. Inte en enda hund gick där jorden var uppbökad. Kan det vara så att de instinktivt känner rädsla för dofterna av ett rovdjur, som är ganska nytt i våra skogar?

En enda person av 12 startande kan känna sig riktigt nöjd idag: Grattis du gamla kompis från fornstora dar, Alexandra Johansson med Lindjax Häxa, som nu är uppflyttad till elit sök också.

Kommer såklart inte ge upp än, utan nu siktar vi på hemmaträning plus Håverudslägret i slutet av april, där jag skall dela boende med Britt och Hilda fån min sökgrupp. Sedan är det meningen att vi båda startar på Götenes söktävling 1 maj. Om inget oförutsett inträffar förstås :)

29 mar 2015

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)